Így készül egy blogbejegyzés – Tippek és tanácsok

Közel egy éve kezdett el megérni a gondolat, hogy blogot indítsak. Az elmúlt év alatt nagyon sokat tanultam mind a blogon keresztüli kommunikációban, mind technikai dolgokban, és persze a tartalom gyártásban. A blogolás mostanra a legfőbb hobbimmá vált.

hellolife-blog-szerkesztes-blogolas-iras-flatlay

Azért vagyok képes hétről hétre ennek a hobbinak szenteli az időm jelentős részét, mert szeretem az alkotás folyamatát és amikor egy poszt időigényes (nem egyszer döcögős) megírása, megszerkesztése után rákattintok a közzététel gombra, büszkeség fog el mely minden fáradozást megér. 

A felszín alatt rengeteg munka és idő befektetésének eredménye minden egyes poszt. Úgy gondoltam megosztom veletek a folyamatot, ahogy összeállítok egy posztot. Remélem tudok nektek némi segítséget adni, ha esetleg ti is szeretnétek blogot írni.

hellolife-blog-tablet-elonezet-szerkesztes

Mit tegyél mielőtt nekiállsz megírni egy blogbejegyzést?

Inspiráció gyűjtés és tájékozódás

Az inspirációt változó helyekről szerzem. Sok YouTube videót nézek, más blogokat is rengeteget böngészek. Ha valami megtetszik egyből lementem, hogy visszatudjam keresni amikor van időm blogírással foglalkozni.

Sokat használom az Instagramra lementős funkcióját, rengeteg táblám van Pinteresten és a blogokat általában Bloglovinon keresztül olvasom ahol a cikkeket szintén el lehet menteni magamnak.

Neked is azt ajánlom találd meg azt a felületet ahonnan inspirációt tudsz gyűjteni! Mentsd le a kedvenc oldalaidat, bejegyzéseket, képeket amik inspirálnak. Ha belevágsz egy új projektbe készíthetsz hozzá tervet, vagy akár egy mood boardot. (Katt ide mood board inspirációhoz!)

hellolife-blog-szerkesztes-blogolas-iras-flatlay

Hogyan válassz témát blogposztokhoz?

Érdekes témát válassz!

Gondold végig, mi az amiről te is szívesen olvasnál, vagy nem bánnád, ha az olvasóiddal megvitathatnád a témát.

Ha az írót érdekli a téma, akkor az a tartalmon is érződni fog, és mások számára is érdekes lesz.

Adj egy jó címet!

Ha megvan a topik adj neki egy körül-belüli címet, amit közzététel előtt átgondoltan átfogalmazol.

Én általában szoktam adni címet és alcímet amiket kötőjellel választok el.

A cím az egyik legfontosabb eszköz, hogy megfogjuk az olvasókat, elmondjuk miről olvashatnak, miért érdemes kattintaniuk. Rövidnek és tömörnek, (illetve SEO barátnak kell lennie).

hellolife-blog-szerkesztes-blogolas-iras-flatlay

Így írd meg a blogposzt tartalmát!

Találd meg a saját hangod!

Személy szerint azokat a posztokat szeretem olvasni ahol személyes hangvételben tudhatok meg információkat, így érdekesnek találok olyan témákat is amiket már korábban ezerszer kitárgyaltak már mindenféle formában.

Mindig ügyelj rá, hogy beleéléssel és saját hangnemben írd a posztokat. A felületeiden mindig a saját gondolataid, és véleményedet oszd meg. Így olyan közösséget tudsz építeni akik számára posztról posztra érdekes lesz a tartalmad.

hellolife-blog-szerkesztes-blogolas-iras-flatlay

Mit tegyél a könnyű olvashatóság érdekében?

Helyesírás ellenőrzés és formai beállítások!

A helyesírás ellenőrzést az Office Word segítségével végezheted el legkönnyebben. Ha mást nem is teszel meg, erre szánj egy kis időt. Ez a lépés szerintem alap mindenkinek aki nyilvános írásokat oszt meg.

Figyelj a könnyű olvashatóságra!

A szöveg formázása esetében a címsor kapja a fő kiemelést, a bekezdések címei alcím, illetve, al-alcím kiemeléssel vannak ellátva. Az olvashatóság könnyítése érdekében használhatod még a dőlt betűt, a félkövér kiemelést, felsorolást illetve ez idézetes megkülönböztetést is.

Szintén a könnyű olvashatóság érdekében a szöveget úgy oszd bekezdésekre, hogy néhány mondatnyinál ne legyen hosszabb egy egy gondolatmenet. Kettő három rövid bekezdés közé kapcsolódó képeket is beszúrhatsz!

Ezek után ehhez a lépéshez sorolnám a linkek beillesztését.

Belső linkek: Ha linkelünk a korábbi releváns írásaink közül, könnyen az oldalon lehet tartani az olvasókat. (Ami célunk lehet az új olvasók esetében.)

Külső linkek: A külső linkeknél mindig figyelj rá, hogy az adott link új lapon nyíljon meg, és ne záródjon be az eredeti oldal, ezzel is minél tovább az oldalon tartva az olvasókat.

hellolife-blog-szerkesztes-blogolas-iras-flatlay

Képek készítése, szerkesztése

Korábban részletesen leírtam, hogyan készítek képeket a blogra és instagramra, olvass bele ezen a linken!

hellolife-blog-szerkesztes-blogolas-iras-flatlay

Amit érdemes végiggondolni a képek szövegbe illesztése előtt:

  • Valószínűleg korlátolt a weboldalunk tárhelye.
  • Minden kép lassítja a weboldal betöltődését.

Érdemes tehát feltöltés előtt kicsinyíteni és/vagy tömöríteni a képeket.

Képméret módosítához ajánlom a jó öreg Microsoft Picture Manager-t, tömörítéshez pedig Tiny PNG fájl tömörítő weboldalt.

Mit tegyél a SEO optimalizálás érdekében?

Ha szeretnél SEO barát képeket:

  • Nevezd át őket a cikkedben használd kulcsszavak használatával
  • Figyelj rá, hogy minden képnek ki legyen töltve a címe, leírása és alt címkéje!

Végső simítások és beállítások

Az utolsó lépés a tartalom ellenőrzése, újraolvasás, és előnézeti beállítások. Kiemelt képek beállítása. Címkék hozzáadása. – Ezeket a funkciókat a wordpress szerkesztő is elősegíti.

Ajánlom a Yoast SEO bővítményt (ingyenes), melynek segítségével további SEO és olvashatósági beállításokat tehetsz.

Az előnézetet asztali gépen, tabletes és telefonos nézetben is ellenőrizd!

Ma már a telefonos böngészés a gyakoribb, így mind az asztali, mind a telefonos, (és táblagépes) verziónak is szépen, olvashatóan kell mutatnia.

hellolife-blog-szerkesztes-blogolas-iras-flatlay

Közzététel és megosztás

A posztokat általában időzíteni szoktam, mivel jobb esetben előre előkészítem őket.

A közzétételt követően minden email feliratkozó elsőként automatikusan értesítést kap a friss poszt megjelenéséről. Ezt követően manuálisan megszoktam osztani a friss tartalmat Instagramon keresztül is.

Ha ti is szeretnétek feliratkozni az email címetekkel, asztali gépen megtehetitek az oldalsávban, telefonos nézeten pedig a poszt aljára görgetve!

Kérdezzetek bátran ha bármilyen kérdésetek van a témában! Szívesen segítek!

Remélem érdekesnek és hasznosnak találtátok a bejegyzést. Hamarosan érkezem a következővel!

Puszi, Gréti

Follow:
Megosztás
, , , , , , ,

Így készítek egy blogbejegyzést! Olvasd ezt el ha te is blogot indítanál! Ezek a tapasztalataim és tippjeim, posztok írása terén. Így készíts olvasó barát és SEO optimalizált blogbejegyzéseket és írásokat.

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.