Hogyan tanultam meg a kreatív szépírást és kalligráfiát néhány nap alatt

Ebben a bejegyzésben arról számolok be nektek, hogyan tudtam megtanulni a kreatív szépírást és kalligráfiát néhány nap alatt. 

A kalligráfia, illetve szépírás megtanulására az inspirált, hogy nagyon régóta csodáltam a gyönyörű technikákat, amivel a régi időkre emlékeztető romantikus betűket és cirádás írásokat lehet készíteni.

Úgy gondoltam, hogy érdekes lenne készítenem egy beszámolót, amiben megmutatom nektek hogyan fejlődött a tudásom a gyakorlás során. Nagyon jó szórakozás, kikapcsolódás meg tanulni és gyakorolni ezt a hobbit.

Egyébként a cím azon alapszik, hogy voltaképpen egy hosszú hétvége, azaz három nap alatt sikerült eljutnom a teljesen kezdőtől a veletek megosztott eredményekig. Voltaképpen egy kihívásként fogtam fel de közben éreztem, hogy egy tartós hobbira akadtam. A titok az volt, hogy élveztem a tanulás és a gyakorlás folyamatát. 🙂

Ha megvannak ezek az alapok bátran lehet kísérletezni tovább.

Milyen eszközökre van szükséged?

  • Üres füzet
  • Tollak
  • Gyakorlást segítő könyv
  • Inspiráció

A gyakorlásban a legnagyobb segítségemre a következő csodálatos könyv volt a Kreatív szépírás és kalligráfia – Inspiráló ötletek, technikák és gyakorlatok saját kézírásos alkotások – Winter Angéla.

Az említett könyvet akkor fedeztem fel, amikor ötleteket gyűjtöttem a szeptemberi könyvajánló kívánságlista összeállításához, mindenkinek elengedhetetlen akit érdekel a kreatív írás alkotás. A könyvet a Libri könyvesboltokban tudjátok beszerezni.

Velem az a helyzet, hogyha úgy érzem, hogy valami igazán jó kis kincsre bukkantam, akkor az nem megy ki a fejemből. Akkor is ez történt mikor megláttam ezt a könyvet, első alkalommal beszereztem, és még aznap nekiláttam a gyakorlásnak.

Frissített információ: Úgy tudom az említett könyv az óta már egyre ritkábban beszerezhető a könyvesboltokban, helyette tudom ajánlani a Kreatív Betűk című gyakorló könyvet (Kossuth Kiadó) , ami szintén nagyon hasznos.

Rengeteg toll alkalmas az alkotáshoz. Először egy erre alkalmas ecset filcet hasznéltam. A drága szártollak nagyon nehezen állnak a kezemre és nyakig tintás voltam a végére.

Sima szövegkiemelővel is lehet alkotni de ott macerás, hogy nem lehet folytonos vonalakat húzni a nélkül, hogy forgatnánk vagy átfognánk a filcet.

Az ecset tollat amit végül legjobban megkedveltem, az eBay-en rendeltem, ezen a linken keresztül találjátok meg.

A tanulás menete

Itt van néhány kép, amit az első nap készítettem. Az elején a gyakorlás nem szól másról, mint a tollak megszokásáról és vonalak, hullámok és az abc betűinek gyakorlásából.

Alapvetően szerettem volna az általános kézírásomat fejleszteni, és szebbé tenni. A könyv felhívja a figyelmet, hogy ennek az írásformának nincsen szoros kapcsolata az általános kézírással, mivel nem követi a ma használatos betűalkotási szabályokat.

hellolife-kalligrafia-gyakorlas

Ettől függetlenül, már az első napon különbséget vettem észre az általános kézírásomon is. Ez a tény azért lepett meg, mert egyrészt egy új erre a célra vásárolt ecset tollal gyakoroltam, amit máshogy tartottam és máshogy kerekítettem a betűket, mint ahogyan alapvetően megszokta.

A kezdő gyakorlatok alatt nagyon esetlennek éreztem a kis köröket és vonalakat, amiket egymás mellé kanyarítottam. Kicsit olyan mintha újra első osztályban lennék. 🙂

A könyv pontos tanácsokat ad az íróeszköz, a papír, a tinta, a helyes toll tartás és papír tartás módjára. A helyzet az, hogy én egyelőre nem szerettem volna erre a célra külön beszerezni szártollat, tintát és papírt.

Ezek helyett utána néztem milyen eszközöket használnak még a művészek, és kiderült, hogy hasonló eredménnyel lehet írni ecsettollal és ecset filctollal is. Én ezeket az eszközöket használtam, és egy egyszerű vonalas füzetben gyakoroltam a betűalkotást. Az ecset filcet hobbi boltban szereztem be.

A gyakorlás folytatásaként megpróbáltam lemásolni minden betűt és vonalat, ahogyan a könyvben lévő illusztrációk mutatták. Egyre díszesebb és cirádásabb betűk kerülnek elő, ahogy haladunk előre.

Érdemes minden betűt leírni sokszor, hogy megszokja a kezünk a mozdulatokat. Már az elején sejtettem, de közben egyre bizonyosabbá vált, hogy nagyon fontos, hogy megbarátkozzunk a tollunkkal, és ráérezzünk, mikor hogyan kell tartani.

Az egésznek a lényege, hogy amikor írunk egy betűt, vagy ha jobban megy, akkor egy összefüggő szót, szöveget, akkor a vonalakat minél folyékonyabban vigyük végig.

Akkor kapunk szép eredményt, ha a vonalak alakítása közben felfelé menet vékony vonalat húzunk, lefelé menet, pedig jobban rányomjuk a tollat, és vastagabb vonalat készítünk.

Egyéb módszerek az alkotásra

Van lehetőség arra is, hogy hamis módon készítsünk kalligráfiai feliratokat, és ezt a módszert is bemutatja a könyv. Ez is egy jó megoldás.

A lényege, hogy egy leírt szöveg karaktereit visszamenőleg vastagítunk meg a megfelelő helyeken. Szerintem ha egyszer belejöttünk az előírt folyamatos írásba, akkor nem biztos, hogy lesz türelmünk a hamis verziót megrajzolni.

A könyvben találunk további módszereket a kalligráfia elkészítésére, tehát nem csak toll használatával. Megtanulhatjuk az ecsettel, krétával, ceruzával való alkotást is.

Hozzám a tollal készíthető változat volt a legközelebb, ezért egyelőre csak arra koncentráltam. El tudom képzelni, hogy később a többi módszert is megpróbálom majd.

hellolife-blog-gyakorlas-kalligrafia

Összegzés

Nem mondom azt, hogy teljesen a mesterévé váltam ennek a csodálatos művészetnek, ami a betűrajzolást jelenti, de szerintem ráéreztem a lényegre.

Két nap gyakorlás után már egészen csinos kis feliratokat tudok készíteni. Innentől kezdve ránk van bízva a gyakorlás, és hogy tovább foglalkozzunk az alkotással.

Én a Pinteresten kerestem ötleteket amiket letudok másolni. Szerintem az elején sokkal könnyebb így gyakorolni, mintha magunktól találnánk ki mindent. Általam készített szépírásos idézetekhez és inspirációhoz kattints ide!

Remélem ti is kedvet kaptatok a kalligráfia és szépírás elsajátításához. Jó gyakorlást nektek!

Ezeket az eszközöket ajánlom az alkotáshoz!

Kalligráfia toll
Szártoll
Ecset toll
Rajzfüzet
Színes kalligráfia toll
Fekete kalligráfia tollak
Kalligráfia toll
Szártoll
Ecset toll
Rajzfüzet
Színes kalligráfia toll
Fekete kalligráfia tollak
Kalligráfia toll
Szártoll
Ecset toll
Rajzfüzet
Színes kalligráfia toll
Fekete kalligráfia tollak

A megjelölt termékek partnerlinken keresztül érhetők el. Kattints a képre a további információkhoz és vásárlárhoz!

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el kedvelni és megosztani!

Nemsokára érkezik a következő bejegyzés!

Puszi, Gréti!

Follow:

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.