6 dolog amire a kutyatartás tanított meg

A mai bejegyzésben bemutatom nektek a négylábú társamat, és megosztom veletek miket tanított számomra a kutyatartás. Az a véleményem, hogyha van egy kutyád az az életed egy teljes szegletét lefoglalja, de cserébe rengeteg szeretetet és tanulságot kapsz.

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol

Jenny egy fekete kislány labrador kutya, jelenleg kettő és fél éves. 8 hetes korában került hozzánk, az óta családunk teljes jogú tagja és összetartója. Mikor hazavittük egy fekete 8 kg-os ártatlan szőrgombóc volt, mára 28 kg, és teli van energiával.

A posztban szereplő képek a Jenny kölyök kora óta készült kedvenc képeim. Jennyt egyébként már jobban ismerhetitek, ha követtek instagramon, mert sűrűn felbukkan róla tartalom.

Ő az első kutyánk, és hihetetlenül hálás vagyok, amiért velünk lehet. Kiskori álmom vált valóra, amikor 2016 januárjában hozzánk került.

A kutyák azért vannak, hogy megtanítsanak minket arra a rengeteg apró dologra, amik a legnagyobb különbséget teszik az életben, és amire magunktól csak hosszú idő és rengeteg fájdalmas lecke árán tudnánk rátalálni. Íme néhány gondolat, amit én kifejezetten azóta tanultam meg mióta kutyám van.

Nyiss az idegenek felé

Ha van egy kutya az oldaladon akaratlanul megismerkedsz egy csomó emberrel, akikhez alapvetően biztosan nem mennél oda csak úgy.
A kutyák nem tesznek különbséget öltözködés vagy kinézet alapján. Az érdekli őket, hogy mindenkit megszagoljanak, és ha lehet, játékra hívják.
A környéken rengeteg más kutyás gazdit ismerhettem meg, akikkel mostmár mindig köszönünk egymásnak. Nem érdemes előítéletesnek, vagy félősnek lenni az idegenekkel szemben. Hozzám sokszor olyan kedves emberek is odajönnek, akiknek nincs kutyájuk, mert szeretnék Jennyt megsimogatni.

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtolAzért könnyű így ismerősöket szerezni, mert velük rögtön van egy stabil közös beszélgetési pont, a kutyusok.
Én alapból elég félős tudok lenni, de mikor velem van, a kutyusom sokkal magabiztosabban közelítek mindenki felé. Magamon is tapinthatóan érzem, hogy jobb a kedvem, nyitottabb, barátságosabb és magabiztosabb vagyok ha Jenny velem van.

A magabiztossághoz az is hozzá játszik, hogy sokan tartanak is tőle. Persze az én kutyám olyan kezes, mint a ma született bárány, de messziről nézve tekintélyt ad neki a fekete bundája és labrador mérete, amit sokan félelmetes dolgokkal társítanak.

Azt is megtanultam, hogy sokszor egyáltalán nem az én hibám, ha valaki negatív módon vagy erősen udvariatlanul közelít meg (vagy a kutyámat). Régebben többet gondolkodtam ezen, de mára tudom, hogy nem az én hibám és rajtuk sajnos nem tudunk segíteni.

Egyébként az az ember akihez Jenny messziről oda akar menni, az biztosan kedves ember. Imádom, hogy van neki egy érzéke, amivel egyből kiszagolja ki milyen szándékkal/hangulattal együtt közelít.
Talán ezek miatt is mondják, hogy a kutyák segítenek leküzdeni a magányt és a depressziót.

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol

Menj ki a szabadba

Fiatalabb koromban iskola után haza menten, tanultam, olvastam és az interneten lógtam. Hétvégén esetleg tettem egy gyalogos sétát vásárolni, vagy barátokhoz. Néha most is hajlamos vagyok begubózni, még így nyáron is, miközben kint szép idő van.

Ha van, egy kutyád megtanít milyen fontos kimenni a természetbe és elengedhetetlen rendszeresen tartalmas időt eltölteni ott. A labradodok általában nagy mozgásigénnyel rendelkeznek, amit ki is mutatnak. Jenny, ha nem visszük eleget futtatni átvált „rossz kutyába”. Ez azt jelenti, hogy megrág valamit, éjszaka megeszi az ágyát vagy elszökik.

Reggel mikor papucsban kivánszorgok a konyhába, ő már négy lábon feszül, odahozza a labdáját, pattogtatja az ember lábára és nyüszít, ha nem figyelsz rá. Mindig játszani szeretne. A nap nagy részében egyébként türelmesen fekszik, vár és figyeli az ember minden mozdulatát, de amint közeledést érez, vagy ránéz az ember, négy lábra szökken és csóvája a farkát és jelzi, hogy menjünk már játszani.

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol

Nálunk az egész család kiveszi a részét a kutyával való játékból és sétáltatásból. A közelünkben található a Tettye park és a Mecsek oldal, ahol hamar ellehet jutni az erdőbe. Kutyafuttató is van a közelben. Ha egyedül vagyok általában ezek felé szoktam elvinni, itt sok más kutyás sétál, és ha együtt játszanak, hamarabb elfáradnak. Sokszor visszük családilag a Pécs környéki kicsit messzebbi helyekre, Malomvölgyi tóhoz, Dombay tóra vagy Orfűre. Jenny ezeket szereti a legjobban, mindene a víz. Akkor a legboldogabb, ha vízbe dobáljuk neki a botot vagy labdát, úszhat, kihozhatja a tárgyat, majd újra visszacsobbanhat.

Szeress szabadon

A kutyák egyszerűen és őszintén viselkednek, kimutatják a szeretetüket minden lehetséges pillanatban. Imádom, hogy minden alkalommal, amikor hazaérkezek, odafut és körbeörül. Odahozza a játékát és megmutatja, hogy azzal játszott éppen. Miért ne tehetnénk ezt mi is a mindennapi életünkben. Sokszor nehéz az emberek között kimutatni az őszinte érzéseinket, de szerintem szükség van rá, hogy ebben az esetben is tanuljunk a négylábúaktól.

Legyél hálás mindenért

Mindegy mi történik nap közben. Egy kis pihenés, és vacsora mindent megold. Holnap érkezik egy új nap. Amíg van hol aludnod, van mit enned, körülötted vannak a szeretteid és a családod, igazán komoly gond nem történhet. Ha belegondolsz, az hogy ezek a dolgok megvannak, nem olyan természetesek, mint ahogy mi érezzük. Hálásnak kell lennünk az összes apróságért.

A kutyák minden egyes pillanatban hálásak. Hálásak minden percért, amit rájuk szentelsz, hálásak, hogy minden nap adsz nekik vacsorát, hálásak, ha új játékot kapnak, akkor is, ha az csak egy régi teniszlabda, vagy egy bot.

Ha Jennynek adunk egy csontot egy napig az körül forog a világa. Megbecsüli, vigyáz rá, és mindenkinek büszkén mutogatja, és közben élvezettel rágcsálja. Az apró dolgok a legfontosabbak, és ezeket kell a legjobban megbecsülni, és fontos hálásnak lenni érte.

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol

Olyan a kutya amilyen a gazdája

Ez a téma szerintem nagyon érdekes. Minden kutya olyan kicsit mintha a gyerekünk is lenne. Alapvetően pedig nincs olyan, hogy rossz kutya. Ha ebből a gondolatból indulunk ki, akkor könnyen át tudjuk értelmezni a kutya gazda viszonyt. Az, ha valamit szerintünk rosszul csinált, kutya nyelven teljesen helyén való, természetes reakció és egyértelmű válasz.

A kutyák minket utánoznak, és a saját kis nyelvükön tükröt mutatnak nekünk. Egy kutya nem tervez előre, nincsenek hátsó szándékai, csak az adott helyzetben, egy pillanat alatt hoz döntést. Amikor nevelni próbáljuk, mindent úgy kell csomagolni, hogy ők azt megértsék.

Régebben attól függetlenül, hogy mindig szerettem a kutyákat, néha féltem tőlük. Számomra kiszámíthatatlanok voltak. Tudtam, hogy mindig be kell nekik is mutatkozni és hagyni kell, hogy megszagoljanak, és megérzik, ha ideges vagy. Ettől függetlenül sokszor nem tudtam hogyan forduljak oda hozzájuk.

Mióta Jennyt velünk van, sokkal magabiztosabban közeledek idegen kutyákhoz, és értem a jelzéseiket. Szerintem a legtöbb esetben megértem, hogy mit miért csinálnak. És Jennyvel is is meg tudom értetni magamat, ha elég időt és figyelmet szentelek rá.

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol

hellolife-blog-dolog-amiket-megtanultam-kutyamtol

Ebből következik, hogy ha valakinek ismered a kutyáját, akkor kapsz egy képet a gazdiról is. Aki összhangban van akutyájával, elkerülhetetlenül elkezdenek hasonlítani egymásra, személyiségben, viselkedésben, akár kinézetben is.

Sokat olvastam utána ennek a témának és lehetne erről rengeteget beszélni, de összefoglalva ezek most a saját tapasztalataim. Azt hiszem Jenny engem megtanított a kutyák nyelvére. Ami akárhogy is nézzük, elég menő dolog.

További apróságok, amikre a kutyám tanított meg

 • A szunyóka mindig jó ötlet.
 • Mindig legyen nálad nasi.
 • Van jelentősége az első benyomásnak, de ne ragadj le nála.
 • Mindig figyeld a környezetedet, és a horizontot.
 • Sok veszélyforrás van a ház körül, mint például a kulcs, a slag, a porszívó, a seprű vagy egy vizes palack.
 • Szaglászással minden kideríthető.

Szerintetek mi a legfontosabb, amit a kutyusoktól megtanulhatunk?

Remélem tetszett a bejegyzés, jövő héten érkezik a következő. Puszi, Gréti!

Follow:

2 Comments

 1. Névtelen
  2018-06-18 / 20:22

  Aranyos a Jenny. A cseresznyes nagyon jo. Think about translating it to English. I know it is lots of work but would be cool.
  Kati

  • admin
   Szerző
   2018-07-14 / 09:59

   Yes, i plan to do it in englis, but there is soo much work with it.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.