Blogtervező – Így vezetem a teendőket bullet journalban

Ebben a bejegyzésben megmutatom nektek a bullet journalomat, amit a blogoláshoz kapcsolódó teendőkhöz használok. Nagyon felkapott lett ennek a naptárnak a készítése. Interneten már évek óta látok ilyen tervezőket, de mostanában annyira a szemem előtt voltak, hogy úgy gondoltam én is megpróbálok egyet elkészíteni és használni.

hellolife-blog-bullet-journal-blogtervezo

Mire jó a bullet journal

A bullet journal általánosságban egy személyre szabott, saját készítésű naptár. A készítője, használója azokat a dolgokat tudja benne vezetni, amikre neki szüksége van.

A naptárt kiegészíthetjük bármilyen egyéb oldallal: például sokan vezetnek benne bevásárló listát, kiadásokat, életmódbeli szokásokat, álomnaplót.  Ez a fajta szabadság azért is jó, mert kötetlenül és szabadon használhatjuk, alakíthatjuk, díszíthetjük, ahogy nekünk tetszik.

Hogyan készül a bullet journal

A journal elkészítéséhez, kell némi fantázia, kézügyesség, illetve tervező készség. Nem árt, ha készítünk egy tervezetet, vagy ceruzás sablont, mielőtt nekiállunk tollal megrajzolni az oldalakat.

Gondoljuk végig, számunkra milyen célt fog szolgálni a journal, illetve milyen oldalakra lesz szükségünk, azokon belül, hogy lenne megfelelő az elrendezés.

Ahány ember, annyi féle bullet journal létezik. Sokan csak minimalista és praktikus módon készítik el.

hellolife-blog-bullet-journal-blogtervezoDivatos jelenleg különböző témák kiválasztása, akár évszaknak megfelelően. Én is ezt a tábort erősítem. A Júliushoz egy nyári hangulatú, trópusi madaras témát választottam. Próbáltam a színek terén leszűkíteni a kört három fő színre, de így is vidám és színes lett a végeredmény.

Használt írószerek
 • Erre a célra a legjobb kockás illetve pontrácsos füzetet választani. Az általam választott füzet egy külön álló műanyag borítóból és külön cserélhető füzetlap csomagból áll. A Pirex írószer boltban szereztem be.
 • Fekete ecsetfilcet használtam a főcímek írásához. Ugyanezt a tollat szoktam használni a szépírásos alkotások elkészítéséhez is. Ezt a fajta tollat Ebayen lehet beszerezni. (Kiadja a kereső, ha „calligraphy pen” kifejezésre kerestek rá.)
 • A díszítéshez, színezéshez Stabilo tűfilceket használtam. Ezeket bármely írószerboltban be tudjátok szerezni. Ezek mellett, használtam Sharpie kiemelőket néhány színben.
 • A díszítéshez használtam egy csomag flamingós matricacsomagot. Ezt a Flying Tigerben szereztem be.

hellolife-blog-tervezo-journal-flatlay-fuzet hellolife-blog-tervezo-journal-flatlay-fuzet

Blogtervezőm

Megszoktam, hogy a telefonos naptáramon vezetem a fontos eseményeket, illetve állítok be emlékeztetőket, így a mindennapos teendőimet nem szerettem volna egy újabb felületen rögzíteni. Ekkor jutott eszembe, hogy készíthetnék egy igazán hasznos tervezőt, amiben a bloghoz kapcsolódó fontos eseményeket, statisztikákat és a többit rögzítem.

Eddig ezt a funkciót egy rendetlen firkálós füzet töltötte be. Így a bullet journal megoldás mindenképpen előrelépést jelent a rendezettségemben is.

hellolife-blog-bullet-journal-blogtervezo hellolife-blogidezete-oldal-fuzet

A blogtervező oldalai:
 • Kezdőlap
 • Havi tervező
 • Heti teendők
 • Napi teendők
 • Ötletek témákhoz
 • Inspiráció
 • Nyereményjáték
 • Statisztikák

A kezdőoldalon felvezettem az aktuális hónapot, illetve rajzokkal és matricákkal keretet adtam a hónap témájának, a trópusi madaraknak. A havi tervező magában foglalja a hónap fontos határidőit, és kiemelt eseményeit, mint például a friss posztok megjelenését és az együttműködések során megbeszélt megosztási dátumokat. Ezen az oldalon kap helyet a „hét témája” rész is. Ez jelöli, hogy az adott héten milyen témát szeretnék kommunikálni első sorban. Ez mindig az aktuális posztokhoz kapcsolódik.

hellolife-blogtervezo-journal-fuzet

A heti és napi teendők alatt felsorolom mikre kell figyelmet fordítanom a bloggal kapcsolatban. Ez voltaképpen egy checklist amit a legtöbb napon valamilyen formában észben kell tartanom.

A témaötletek voltaképpen poszt témák, illetve heti témák amikkel az adott hónapban foglalkozni szeretnék. Itt vázlatosan kifejtem, milyen fő pontokat szeretnék érinteni a blogbejegyzésben.

E mellett felvezetem, milyen IGTV videó lesz a témához kapcsolódóan, milyen ötletem van az Instagram poszt és story tekintetében, illetve milyen korábbi és további témákhoz tudom kapcsolni a témakört.

Kicsit olyan ez mint egy gondolat térkép, hiszen az adott héten több felületen megjelenik ugyanaz a téma, melyek összekapcsolódási és fő pontja a blog poszt.

Az inspirációs oldalt a hónap során töltöm ki. Ez egy olyan hely ahova felvezetek minden számomra inspiráló személyt, könyvet és gondolatot amit később is szeretnék visszanézni, vagy szeretném a gondolataim középpontjába helyezni egy- egy téma alkotás során.

A nyereményjátékok speciális oldalt kaptak. Ebben a hónapban is tervezek legalább egy játékot. Ennek szándéka, hogy megháláljam nektek, olvasóimnak a hűséges jelenléteteket. Viszont szeretem nyomonkövetni az eseményeket, hiszen egy egy ilyen játék kiemelkedő figyelmet szokott kapni az instagram feedemben.

hellolife-blog-bullet-journal-blogtervezo

A statisztikás oldalon szintén nyomon követés zajlik. Itt a blog oldalmegjelenítéseit, és a látogatók számát, illetve az instagram követők számát vezetem. Természetesen ez csak a jéghegy csúcsa. Ezeket a számokat elektronikusan is megőrzöm, de a látványossága miatt szerettem volna egy ilyen oldalt is belevenni a füzetbe.

Tapasztalataim

Először azt sem tudtam, hogyan fogjak neki ennek az egésznek, de ahogy készítettem a füzetet, egyre jobban belejöttem.

Úgy érzem a bullet journal igazi lényege a kellemeset összekötni a hasznossal, azaz kreatívan alkotni, miközben valóban használható és praktikus végeredményt hozunk létre. Egy ilyen naplót élmény vezetni, és későbbiekben visszanézni.

A napokban felkerül IGTVre (@sebestyengreti) a blogtervező bullet journal elkészítéséről összevágott videó is. (A nemrég megjelent instagramot kiegészítő videófelületre is tervezek rendszeres tartalmat, úgyhogy legyetek résen!)

Remélem adtam nektek némi inspirációt a saját bullet journalotok kialakításához!

Hamarosan érkezik a következő poszt!

Puszi, Gréti

Follow:

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.