Környezettudatos tippek az iskolába – Zöld céljaim

Környezettudatos tippek az iskolába: Elhatároztam, hogy jobban figyelek a környezetre, zöld célok és megoldások.

Idén ősztől ismét visszatérek az egyetemre és kész vagyok környezettudatos lenni. Érdekességként megjegyzem, hogy jelenleg a PTE Közgazdaság Tudományi Kar Vezetés szervezés szakán tanulok, mesterképzésen. Ez lesz a 3. félévem, már várom, hogy kezdődjön!

Tavaly is hoztam néhány iskolakezdő (back to school) bejegyzést. Ezeket itt tudod megtekinteni: Tippek tanuláshoz, sulis lookbook, sulis kellékek beszerzése, letölthető rendszerezők.

Ez alkalommal nem ismételném magamat és egy nagyon fontos téma, a környezettudatosság köré fogom építeni a sulis tanácsaimat.

Még én sem vagyok profi és tapasztalt ebben a témában, illetve eddig nem tartottam hitelesnek magamat ezen okok miatt. Ám mindig lesz mit tanulni, fejlődni és talán együtt könnyebb lesz átállni a környezettudatos gondolkozásra és életre.

A témában egyébként szerencsére már rengeteg inspirációt ad nekem egy csomó környezettudatos blogger, elhivatott személyiség és (hála az égnek már) néhány márka is. Akiknek többek között mindig követem a tanácsait az Instagramon: @katabarabas @karinaldrich @kristenleo @thebodyshophungary

Környezettudatos suli tippek

Vizespalackban vidd a folyadékot!

Ezt már tavaly is sikerült betartanom. Erre a célra én jelenleg egy teljesen egyszerű műanyag kulacsot használok. Később szeretnék átállni egy üveg kulacsra, ami majd még inkább környezet tudatos megoldás lesz.

Otthon megtöltöm a palackot szűrt csapvízzel. A kulacsot a mosdóban is újra tudom tölteni, vagy a tereken lévő ivókutaknál. Ezzel a megoldással naponta több műanyag palackot spórolok meg.

Vidd otthonról az uzsonnát!

Ebben az évben boltban vásárolt nassolni való helyett otthonról vitt, saját készítésű tízórait vagy uzsonnát szeretnék vinni. Ez számomra is új lesz, mert eddig nem mindig gondolkodtam előre.

Ha sikerül betartanom, akkor a műanyag csomagolás mellett nem kevés pénzt is megfogok spórolni, mivel mindig a suli büfé a legdrágább kb. az egész városban. 😀

Spórolj a papírral!

Erre eddig is próbáltam figyelni, például mindent digitálisan őrzök, amit lehet. Nem veszek könyveket, használom a könyvtárat, legtöbbször ott is a digitális könyvekből tanulok.

Ez kényelmes is mert otthonról is elérhető minden könyv akár az éjszaka közepén is. 😀 Nagyon hasznos, de mégis kevesen tudnak róla.

A PTE digitális könyvtárában például a szükséges tankönyvek kb. 70%-a már fent van: https://mersz.hu/

Csekkold hogy a Te egyetemeden, hogy érsz el hasonló szolgáltatást!

Ide tartozik még, hogy ha lemaradásom van fénymásolás helyett fotót készítek mások jegyzeteiről. Csak azt fogom kinyomtatni, ami tényleg fontos. Nem kezdek teljesen új füzetet az idei tárgyakhoz, mivel a tavalyi füzetek még félig üresek.

Járj gyalog, vagy biciklivel!

Akik ismernek, tudják rólam, hogy sokszor járok gyalogosan. Ez azért megoldható nekem, mert kb. fél órát vesz igénybe a lakhelyemtől eljutni a belvárosba és az egyetemhez.

Ha Neked ez nem ilyen egyszerű, akkor autó helyett még mindig jobb a bicaj, a tömeg közlekedés, vagy valamelyik elektromos közösségi közlekedési eszköz.

Pécsen például nemrégiben adták át a Blinkee elektromos robogókat, és a Pécsikék nevű elektromos bicikliket, amik a városi levegő javítását szolgálják.

További zöld céljaim

Ezek nem feltétlenül a suli kezdéssel állnak kapcsolatban, de szeretném őket betartani és Titeket is erre ösztönöznélek!

Vegyél vissza a vásárlásból!

Nálam főleg a ruházatra vonatkozik, de voltaképpen minden haszontalan dologra érthető. Ez most 2019-ben már nem csak a pénztárcánk és magunk miatt fontos, hanem a környezetünk számára is.

Vigyázz jobban a meglévő dolgaidra!

Amit nagyon szeretsz, azt használd bátran, de vigyázz az épségére. Példaként megint a ruhákat tudom hozni. Nézd meg a ruhák címkéjét, és ami a használati útmutatóban van, azt tartsd is be.

Ha az új blúzt csak kézzel lehet mosni, akkor ne legyél lusta kézzel mosni! Sajnos erre még magamat is rá kell szoktatni, mert általában egyből kivágom a címkéket, és elfelejtem megnézni mit, hogyan kell kezelni, így hamar tönkrementek a ruháim. Ezt most már külön figyelni fogom.

Mindenhova vigyél magaddal egy lebomló bevásárló táskát!

Sajnos erre egyáltalán nem gondoltam régebben. A boltban kapott műanyag zacskók csak fél napig nyújtanak funkciót, utána mennek a hulladék gyűjtőbe. Jobb esetben újra hasznosítják, rosszabb esetben ki kikerül, egy szeméttelepre vagy a tengerbe és lehet, hogy örökre szennyezi a környezetet.

Ha csak néhány apró lépést teszünk, akkor is segítünk a környezetünkön. Nem csak abban rejlik az erőnk, hogy figyelünk erre, de a felfogásunkkal alakíthatunk mások gondolkodásán is, így egyre többen leszünk.

Közösen átformálhatjuk a gazdaságunk működését és közelebb kerülhetünk egy számunkra élhetőbb jövőhöz, illetve befolyásolhatjuk gyermekeink jövőjét.

Ha szeretnél többet megtudni a műanyag hulladékról itt egy részletes cikket olvashatsz, én is innen tájékozódtam.

Remélem tudtam segíteni Neked ezzel a néhány tippel!

Írjátok meg, Ti milyen változásokat hoztok a környezettudatos élet érdekében!

Puszi, Gréti!

Follow:

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.