Különbségek a hygge és a minimalista életmód között – Melyiket szeretem jobban?

Mostanában sokat hallani a minimalizmusról és a hygge életmódról. Egyre nagyobb trend kerekedett a két sajátos életvitel körül, miközben rengeteg blogger, videós, életmód tanácsadó és divat szakember foglalkozik a témával,
Mind a két életmódról hallottam már korábban is, de régebben szerintem nem volt itthon még ekkora lázban az internet. Innen is- onnan is találkoztam információkkal, mégsem igazán állt össze a kép, arról, hogy mik ezek a „trendek”, és mit takarnak valójában.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Mi is az a hygge?

A hygge (ejtsd: hügge) állítólag norvég eredetű szó, jelentése nagy vonalakban jólét, mely a világ legboldogabb népének, azaz a dánok egyik nagy titka. A hygge szó hallatán meg kell jelenjen előttünk a gyertyafény, a ropogó tűz, a vidám baráti és családi együttlét melyek megvilágítják a legcudarabb telet is.

A kifejezés magába foglalja a meleg családias hangulatú szobákat, a forró csokit, a kötött holmikat, a bekuckózást, a kézműveskedést, a sütést főzést és a jókedvet. A hygge ott van a kávézókban, a késő esti, gyertyafényes beszélgetésekben, a parkban leterített piknikezős pokrócon, a kedvenc könyvünk mellé szürcsölt teában és a hosszúra nyúló társasjátékokban. A hygge áthatja és megmelengeti az ember lelkét.

Úgy gondolom, hogy vannak közöttünk olyanok, akik képesek ösztönösen megteremteni ezt a hangulatot. Szerintem sok anyukának például természetes, hogy minél családiasabb és meghittebb hangulatot teremtsen meg, főleg az ünnepek és családi összejövetelek alatt. A hygge a szeretteinkkel való közös együttlét szíve, az egyszerű dolgok szépsége és a vendégszeretet minden részlete.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Miben találkozik a hygge és a minimalizmus?

A minimalizmus mindenki számára mást jelent, attól függően, hogy ki, miért választotta ezt az életmódot. Néhányan azért választják a minimalista életmódot, hogy takarékosan élhessenek, vagy minőségibb termékeket fogyaszthassanak. Mások a környezetvédelmi fenntarthatóságot szeretnének vele előrébb lendíteni, és vannak, akik kihívást keresnek az egyre kevesebb és kevesebb termék vásárlásával/ megtartásával.

A hygge és a minimalizmus legnagyobb részben abban találkozik, hogy mind a két életmód erősen fókuszál az élvezhető és nyugodt életre, és a belső egyensúlyra, mintsem a nehézségekre és a mindennapi élettel járó stresszre.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Kevesebb felesleges dolog

Mind a hygge mind a minimalista életmód során szerepet kap az otthon tartott tárgyaink jelentősége. Ezeknek a tárgyaknak a jelenléte az, ami igazán kézzelfoghatóvá teszi a két életmód vonásait. Otthonunkban általában azokat a tárgyakat tarthatjuk értékesnek, melyek hasznosak, emlékeket őriznek, vagy díszítő elemek.

hellolife-blog-hygge-minimalism

A két életmódbeli a különbség, hogy hygge során azokat a tárgyakat tekintjük, fontosnak melyek valamit jelképeznek számunkra. Ez sok esetben eltérhet a minimalista felfogástól, ahol az kerül méltó megőrzésre mely hasznos, esetleg díszítésként szolgál. A minimalizmus igyekszik minden felesleges dologtól megszabadulni és gyakorlatilag is kevesebb tárgyat bevonni az életvitelbe illetve megtartani otthon.  Például, minimalista felfogás, hogy ne legyen otthon könyv, ha van könyvtár a közelben. Ne legyenek képkeretek mindenhol, ha készíthetünk fotó albumot is.

A hygge esetében jelentős szerepet kapnak a személyes emlékek és a hozzájuk köthető tárgyak. Ezek a tárgyak a szobában segítenek meghitt hangulatot, és olykor nosztalgikus atmoszférát teremteni.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Otthonteremtés

A minimalizmus és a hygge felfogása szerint egybehangzóan úgy érdemes berendeznünk otthonunkat, hogy az ne csak a dolgaink tároló helye, hanem egy élettér legyen ahova jó érzéssel térünk haza. Minden térnek megvan a maga funkciója, és igyekszünk annak célja szerint berendezni és tisztán tartani.

A minimalizmus abból indul ki, hogy otthonunkat és életünk egyes területeit megfelelően tartsuk rendben. Ez természetesen folytatódik a szokásokban és gondolkodásmódban. A hygge viszont gyakorlatilag egy lelki állapotként kezeli az otthon fogalmát. Hygget meglelhetjük már a vonaton hazafelé, egy parkban, az erdő közepén, vagy a munkahelyünkön is.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Lelassult életvitel

A minimalizmus egyetért azzal, hogy el kell hagynunk azokat a tevékenységeket, amik haszontalanok, vagy semmi örömöt nem lelünk benne. Minimalistaként minden napunkat megtervezhetjük, fontossági sorrendet állíthatunk a teendőinkben, és minden percet kihasználva számunkra hasznos elfoglaltságot végezhetünk.

Ha vetünk egy kis figyelmet Dániára, a munkahelyeken kevésbé találkozunk hatalmas hajtással, és stresszel. Dániában a nincsen „ladyboss” kultúra, mint ahogyan az mostanság észak- Amerikából sugárzik felénk. Nincsen mindennapos túlórázás, és mindenhol van ebéd illetve kávé szünet.

hellolife-blog-hygge-minimalism

A minimalizmusnak létezik egy iránya, amely az időnk minél alaposabb beosztását, az előre tervezést és a magas produktivitást segíti elő. Ebben önmagában nincsen semmi rossz, de néha álljunk meg egy percre és fordítsunk figyelmet a hygge hitvallására, mely előnyben részesíti a jelen pillanatot. A hygge életmód követői többet töltenek a jelenben, és ez által az élet lassul. Ez segít időt szakítani a nyugalmas, és tartalmas időre saját magaddal és a családoddal.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Kevesebb vásárlás

Mind a hygge, mind a minimalizmus egyetért azzal a felfogással, hogy csökkenteni kell a túlzásba vitt fogyasztást. Mind két életstílus tiszteli a minőségi és praktikus termékeket.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Egyszerűség

Van egy dolog, ami bennem megragadt a hyggeről szóló könyvekből és cikkekből: a legfontosabb dolog, az életvitel során, hogy megleld a saját lelki békéd, és bontakoztasd ki a személyiséged, mely erősen táplálkozik a benned rejlő kisgyermek – énből.

Úgy gondolom, hogy a minimalizmus nem igazán foglalkozik az életnek ezzel a részével. Helyette több figyelmet fordít a racionális dolgokra, mint az érzelmekre. A dán életstílus alatt, az emberi kapcsolatokban jelen van a harmónia és az egy más iránti bizalom. Az egymás közti beszélgetésekben nincsen merevség és versengés, kor vagy státusz szerinti alá fölé rendeltség. Mindez a kedvesség, az egyenlőség és az egyediség tiszteletének értékeiből adódik.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Nem csak zoknik és gyertyák…

Amikor beírod a Pinteresten, hogy „hygge” rengeteg képet találhatsz kandallókról, gyapjú zoknikról, gyertyákról, és kakaóról. Ez mind szép, de ha közelebbről megvizsgálod a hygge életmódot, rájössz, hogy sokkal többet rejt magában.

Szerintem a bejegyzést olvasva körvonalazódott, hogy melyik irányzatot tartom hozzám közelebb állónak. Tisztelem a minimalizmust, és néhány szokás szerintem nagyon hasznos belőle. Például a naptárvezetést, a kapszula gardróbot, és legfőképpen a spórolást én is igyekszem átvenni több, kevesebb sikerrel.

hellolife-blog-hygge-minimalism

Ezzel együtt azt kell mondanom, hogy a családom is azok közé tartozik, aki szerencsés módon gyerekkorom óta képes megteremteni ez az szimbólikus otthon hangulatot. Ez az amit én a saját kis életemben is ösztönösen, napról napra igyekszek tovább vinni. Tehát a hygget nem új divatként kezelem, hanem egy megszokott és megértett szokásként.

Ha érdekel a hygge életmód, ajánlom, hogy olvasd el Az otthon melege- Johny Jackson & Elias Larsen, című könyvet, amit a szeptemberi könyvajánlómban is megemlítettem. E mellett ajánlom a Hygge- dán életérzés- Meik Wiking, vagy LagomA svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá teszLinnea Dunne könyveket.

hellolife-blog-minimalista-hygge-eletmod

A bejegyzésben szereplő képek a Pinterestről származnak.

Ha tetszett a bejegyzés ne felejtsd el megosztani!

Follow:
Megosztás

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.