Tanulós tippek – Jegyzetelés, prezentációk, időbeosztás

Hoztam nektek néhány sulis tippet!

A szeptember számomra arról szólt, hogy belerázódjak az iskolakezdéssel kapcsolatos feladatokba. Ez egyrészről simábban ment mint gondoltam. A tananyag sok helyen érdekes, az órák interaktívak, gyakorlatiasak és már megvannak a kedvenc tanáraim.

A témából kiemeltem néhányat: az időbeosztást, a jegyzetelést és a prezentációkra készülést.

Azért ezt a hármat, mert ezek központi kihívásként játszanak szerepet a mindennapjaimban. Vizsgára tanulás szerencsére még nem volt idén, így az majd később külön bejegyzésben kap helyet.

Ezzel szemben rengeteg feladatot kapunk, amit rövid határidők alatt kell teljesíteni. Már több tankönyvön és prezentáción túl vagyok és e közben a tananyaggal sem szeretek elmaradni.

Időbeosztás

A sok feladatot néha muszáj priorizálni, amit talán Ti is észrevettétek: elmaradt néhány blogbejegyzés is, amit sajnálok de néha nem lehet mindent egyszerre. 

Ha Te is szeretnél egyszerűen időbeosztást készíteni, töltsd le a Számotokra is elérhető tervező füzeteimet!

A munka, tanulás, blogolás és élet sokszögében forogva a következő néhány hetekre tervezek előre.  A sok feladat észben tartása nélkül állandó stresszt élnék át.

Külön készítettem egy órarendet, ami szerencsére mindig állandó. Ezt már sikerült nagy részben memorizálnom. A munka beosztásom minden héten más, így ez nehezebb helyzet. Ennek a rendjét mindig magamnál tartom.

Jegyzetelés, egy helyre koncentrálás

 A tanulás számomra úgy indul, hogy figyelek az órán. Minden tantárgynak külön füzetet nyitottam, és ebbe jegyzetelem a fontos tudnivalókat. Az órák anyagai szerencsére elérhetőek számunkra, így elég ha a valóban fontos dolgokat írom le.

Az órán akkor is próbálok koncentrálni, ha nehezen megy. Ilyenkor arra gondolok, hogy később sokkal nehezebb lesz visszamenőleg megérteni a dolgokat.

A jegyzetelés kiemelten sokat segít abban, hogy végig kénytelen legyek figyelni az órán.  Az a célom, hogy áttekinthető és esztétikus jegyzeteket készítsek amikből később tudok tanulni.

Zenei lista tanuláshoz

Ez persze nem mindig sikerül. Ha nem jön össze, akkor a vizsga előtt szoktam készíteni egy szebb, tanulhatóbb változatot.

A jegyzeteket kiszínezem, listába rendezem a fontos dolgokat és illusztrálom a tudnivalókat. A tanulás ezzel a módszerrel nekem nem nyűg, hanem szinte szórakozás.

Tanuláshoz ajánlom, tapasztald ki hogyan tudsz a leghatékonyabban, leggyorsabban a végére jutni a memorizálásnak. A befogadáshoz szükséged lesz egy nyugodt sarokra és koncentrációra.

Nekem sokat segít az is ha a háttérben zenét hallgatok. Próbáld ki, hátha neked is beválik. Itt egy zenei lista amit szeretek tanulás, és projektkészítés közben hallgatni.

E mellett fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékra és tápanyagra is. (Tudom, sokszor említettem már de tényleg fontos.)

Hogyan prezentálok introvertáltként

Borzasztóan szoktam rettegni az élőszavas előadásoktól, amikor ki kellett állnom mások elé. Ez régen mindig megjelent az előadás hangvételén, és persze az osztályzaton is. Így ki nem állhattam ezeket a feladatokat.

A preziknek úgy szoktam nekiállni, hogy készítek egy vázlatot Power Pointban. Kutatok a témában, forrásokat és képeket gyűjtök. Ha találok érdekességet azt is bele szoktam tenni. Így lassan kitöltöm és felépítem a diasort, míg a vázlatból összeáll a teljes előadás.

Mindig figyelek arra, hogy színes, szagos és interaktív előadást mutassak be. Az a tapasztalatom tudat alatt dől el annak a kérdése, hogy egy prezit hogyan osztályoznak. Így nem mindig csak az számít mit, hanem az is hogyan és milyen körítéssel mondod.

Úgy próbálom leküzdeni félelmemet, hogy figyelek rá, hogy maga az anyag – amit összegyűjtök – tartalmas legyen, így a prezi vizuálisan elvigye rólam a figyelmet. Ez jelentősen megnöveli az önbizalmamat! Annak pedig külön örülök, amikor az összerakott prezentáció megjelenését megdicsérik…

Építeni kell az erősségekre, ezek pedig elvonják, vagy kiegyenlítik majd a figyelmet a gyengeségeink felől. 

Órai munka – plusz pontok

Lehet stréberségnek tűnik ránézésre, de ahol bármilyen pluszpontot felajánlanak feladatokért, vagy az órai munkáért, azt ki szoktam használni!

Nem azért gyűjtöm a plusz pontokat mert lételemem a csillagos ötös, hanem mert később lehet rossz napom lesz és nem tanulok/ figyelek majd. Az értékelésnél minden pontra szükség lehet

Remélem hasznos volt számotokra ez a néhány sulis tipp! 

Ezekről a témákról egyesével is rengeteget tudnék még beszélni, így nyugodtan kérdezzetek bármit!

Hamarosan érkezik a következő bejegyzés: ha nem szeretnéd elmulasztani, iratkozz fel az email-es értesítésre, vagy kövess nyomon az Instagramon!

Puszi, Gréti

Follow:

2 Comments

 1. Kriszti
  2018-10-23 / 21:16

  Nagyon klassz bejegyzéseid vannak! Nemrég találtam Rád az instagramon. A fotóid is hangulatosak. 🙂
  Egy kérdés: ez a szép színű pulcsit honnan szerezted? 🙂

  Csak így tovább!

  Kriszti

  • admin
   Szerző
   2018-10-24 / 11:56

   Szia Kriszti! Köszönöm szépen! 🙂 A pulcsi a Stradivariusból van. 🙂

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.