Tavaszvárás – Motiváció a külső-belső nagytakarításhoz

Újra itt van az évnek az az időszaka, amikor nekiláthatunk a tavaszi nagytakarításnak. Ez az időszak lehetőséget ad mindannyiunknak, hogy rendet tegyünk magunk körül. Ez nem csak azt jelenti, hogy kitakarítjuk a lakást, és szortírozunk, hanem egy lehetőség az elménk és belső énünk felfrissítésére is.

hellolife-blog-tavaszi-felfrissules-nagytakaritas

hellolife-blog-tavasz-elokeszulet-teendok

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de számomra mindig frissítő érzés, ha elkezdek rendet tenni magam körül. Többször említettem ezt a témát korábbi bejegyzésekben, például mikor a ruhaszekrényben való rendrakásról írtam.

(Ne értsetek félre, általában távol áll tőlem a rendmánia és a tisztaság mánia minden formája (hála az égnek) …)

Csak annyit mondok, hogy nagyon jó lehetőség a rendrakás az új mentális lendület szerzéshez.

Idén annyira elhúzódott a hideg téli, havas, idő, hogy bőven jutott idő lélekben felkészülni a tavaszi időre. Amikor megérzem a tavaszias idő közeledését, akkor egyből feltöltődöttnek érzem magamat.

Általában van egy pillanat, ami nagyjából megegyezik az első igazi tavaszi napsugár szoba ablakán való megcsillanásával. Pontosabban a poros sarkok megvilágításával. Amikor rájövök, hogy mi a fenét csináltam eddig.

Télen hajlamos vagyok begubózni, és túlélő üzemmódba kapcsolni. Amikor azonban kisüt a nap és elkezdődik a jó idő egyből több kedvem és energiám lesz mindenhez.

Ilyenkor mindig az első a rendrakás. Most azt fogom megosztani veletek, hogy hogyan szoktam hozzá kezdeni ehhez a pár napos folyamathoz.

hellolife-blog-tavasz-elokeszulet-teendok hellolife-blog-tavasz-elokeszulet-teendok

hellolife-blog-tavasz-elokeszulet-teendok

Négy támpontot szoktam végiggondolni.

Az első nyilván a takarítás, a második a szortírozás, a harmadik a rendrakás, majd az új dekorációk.

Ezzel kapcsolatban hoztam egy checklistet, amit felhasználhattok ti is, vagy a példa alapján készíthettek egyet magatoknak.

A takarításhoz vedd elő a jól bevált, (vagy elfeledett) technikákat. A szortírozás alapja nálam az érzelemmentes, és ész szerinti kidobálása mindennek, ami alapjában véve csak porfogó a szekrényekből, polcokról stb.

Ezt követi a rendrakás, ami után (egy nálam igen rövid ideig érintetlen) rend veszi át az uralmat a ruhásszekrényben, az íróasztalon, a polcokon és a többi helyen. Ha idáig eljutottunk, akkor valószínűleg hely keletkezik a friss tavaszi dekorációknak.

Az én esetemben ilyenkor mindenképpen valami üdítő hangulatú díszítés jöhet szóba. Például egy cserép illatos virág, ha az már van, akkor annak a kaspóját jó ötlet tovább díszíteni valami mintával.

Ekkor már frissnek kell, hogy érezzük magunkat a tiszta, napsütötte és tavaszra felkészített környezetünkben. Amit eddig kihagytam viszont, az alapjában véve a legfontosabb dolog.

Miután elkészült a környezetünk tavaszi nagytakarítása, jöhetünk mi magunk.

hellolife-blog-tavasz-elokeszulet-teendok hellolife-blog-tavasz-elokeszulet-teendok

Készítsünk egy tavaszi check-listát amin feltüntetjük azokat a dolgokat, amiket ebben az energikus és inspirál, állapotban fontosnak érzünk. Az én bakancslistámon a következők szerepelnek:

  • 3 db könyv elolvasása
  • Répatorta készítés
  • Egészséges étkezés és vízivás
  • Fotózás minden adandó alkalommal
  • Minden nap nyújtás/ jóga
  • Séta a szabadban, kirándulás

E mellett készítettem egy olyan kreatív listát is, amire a konkrét ötleteimet vezetem különböző kategóriákban. Mindig nálam van egy füzet, mert ha valami eszembe jut, akkor rögtön fel kell jegyeznem. Ez a következő kategóriákat tartalmazza:

  • DIY ötletek
  • Fotó témák
  • Blogbejegyzések
  • Projektek

hellolife-blog-tavaszi-lista-nagytakaritashoz hellolife-blog-tavszi-lista-projektekhez-bakancslista

Remélem ez a kis szösszenet nektek is kedvet csinált a tavaszváráshoz. Ígérem már tényleg nincs sok vissza ebből a csúnya időből.

Ahogy mindig, várom a véleményeteket itt vagy instagramon (@sebestyengreti) keresztül!

Jövő szombaton érkezik a következő bejegyzés!

Puszi, Gréti

Follow:

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.