A work-life balance ne csak trend legyen: A Föld megmentése a tét!

Ha fontos neked a környezetvédelem, védd a saját lelked is!

Érezted már úgy, hogy a munkahelyed beszippant, és alig van időd magadra, a szeretteidre, vagy a hobbijaidra? Ha igen, akkor nem vagy egyedül. Sokan küzdünk a work-life balance megtalálásával, ami a munka és a magánélet egyensúlyát jelenti. Ez a kiegyensúlyozatlanság kiégéshez, stresszhez és frusztrációhoz vezethet, ami nemcsak a mentális egészségünket, de a Földünket is károsan érintheti.

A fenntarthatóság fogalma nem csak a termékekre és a szolgáltatásokra vonatkozik, hanem a vállalkozások működési módjára is. A fenntartható vállalkozás nem kizsákmányolja a Földet és az embereket, hanem a harmónia megteremtésére törekszik a profit, a bolygó és a munkavállalók jóléte között.

Ebben a blogbejegyzésben a work-life balance és a fenntarthatóság közötti összefüggést fogjuk feltárni. Megosztjuk veletek, hogy miért fontos a kiegyensúlyozott munka-magánélet, és hogyan járulhat hozzá a Föld megmentéséhez. Bemutatjuk a soft productivity és a slow marketing elveit, amik segíthetnek a fenntartható vállalkozás megteremtésében.

Ne feledjétek: a work-life balance nem luxus, hanem kötelességünk a Földünkért és a saját magunkért!

Mit tehetünk még a fenttarthatóságért és a környezetért?

Avagy amikor már úgy érzed minden csapot elzártál és szelektíven gyűjtöd a hulladékot, mégsincs hirtelen helyén a világ. – Még egy nagyon fontos dolgot megtehetsz magadért és mindannyiunkért, amire eddig nem gondoltál.

Én ma úgy keltem fel, hogy mi az, amit megtehetek az emberiség sorsának jobbra fordításáért. Gondolkoztam már ezen. – Miért olyan fontos ez? Miért nem fordítom el a fejem és nézek máshova? Miért nem teszek rá inkább és élem boldogan a saját kis életemet?

Őszintén fogalmam sincsen. Akinek ez könnyen megy, annak valószínűleg máshol van dolga az életben.

Viszont nekem annyira bennem van, hogy meg sem ettem a reggelimet, csak hogy minél előbb írhassak. Hátha ez az első lépcsőfok a felé, hogy beteljesítsem a küldetésemet ezen a semmiben lebegő kődarabon. ??

Félek. Tegnap hatalmas jégeső volt. A kocsiban 10 percig ülve kellett hallgatnom és néznem, ahogy zúdul a jég az autó tetejére és ahogy törnek szét a fák és a tárgyak a környező házakon. Tehetetlennek éreztem magam.

Félek. Mert szeretem a természet gyerekkorombeli állapotát és a négy évszakot. Imádom, amikor csendesen esik az eső, amikor vihar van, és amikor nyári meleg. ??️ Azt nem szeretem, amikor kavics méretű jegek esnek az égből, vagy ha annyira éget a nap, hogy már egy szál fű sem marad meg. Régebben nem jutott volna eszembe az ötlet, hogy bőrbetegségben, vagy egy nagy jégesőben kell meghalnunk egy napon. ⛈️?- Persze ezek félig abszurd (?) és leginkább negatív gondolatok és nem tudom mennyire reálisak. Félelmetes a bizonytalanság. ?

Az intuícióm azt mondja, valami gond van.

Ezért keltem ma. Még mindig jár a fejem. Csak van valami, amit megtehetek, hogy az emberiség sorsa jobb legyen. Mi a leghatékonyabb, amit tehetek?

Itt most szándékosan nem kifejezetten a környezetvédelemről fogok beszélni, de persze ez is (nagyon!) fontos. – Úgy gondolom, a környezetkárosodás csak egy mellékhatása annak az igazi (társadalmi) problémának, amiben benne vagyunk. ☝️

Persze nem vagyok szakértő, csak szimplán szeretek sokat gondolkozni és jó vagyok abban, hogy amiket mások nem látnak összefüggőnek, ott is találjak valami logikusnak tűnő kapcsolatot.

Hadd tegyek fel egy vad kérdést!

Hol a kapcsolat a környezetszennyezés és a kemény munka között?

A néhány napja közzé tett cikkemben, a kemény munka egyénekre gyakorolt problémás hatásaira hívtam fel a figyelmet. Itt most ennek a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásait is megemlíthetjük.

Megválaszolom: A közös pont a kizsákmányolás. ?? – A kemény munkára berendezkedett társadalom, gyors és lélekörlő tempót diktál, mely következtében az emberiség elvesztette az egyensúlyát. ❌⚖️

Tovább megyek: Az összefüggést ott látom, hogy a társadalom egy jelentős része feláldozta lelki békéjét és saját egészségét a külsőleg elvárt teljesítmény oltárán. – Mára rutin a szenvedés (értsd: saját igényeink háttérbe helyezése), mert csak az a teljesítmény.

A jelenlegi világban az a lényeg, hogy minél hamarabb minél több munkát végezz, minél erősebben feszített tempóban, minél gyorsabban. ?- Már megint kezdek ideges lenni. ?

Mondjuk ki még egyszer! – Ez egy elavult rendszer!

Nem kell futni. Nem kell hajtani. – Ha élni akarsz meg kell állni. ✋? (Nehéz, mert pont az ellenkezője annak, amit máskor veszély esetében tennél.)

Egyszer álljunk meg és hallgassunk a belső hangunkra! A saját belső óránk a természetes óránk. ?️?

Nem lineáris, nem folyamatosan felfelé ívelő teljesítményre vagyunk kitalálva. ? – És a környezetünk sem.

Személy szerint úgy képzelem, hogy sokkal inkább egy körkörös ciklus van nekünk szánva, ami több dimenziós, mert vannak benne hullámok – dombok völgyek is. ?〰️- Főleg a nőknek.

És itt hozzá kapcsolódhatunk a következő napjainkban hangsúlyos (és az emberiség életében állandóan aktuális) témához.

Az által, hogy a nők még mindig hátrányos helyzetben és beleszólással vannak jelen a társadalom működésében (értsd: globális szinten kevésbé megbecsült a munkájuk – meg ugye a munka fogalma eleve rosszul van meg a fejekben) ez az egyensúlytalanság csak még jobban hangsúlyossá válik. ?‍?

Nekünk, nőknek mi magunkat kell jobban megbecsülni és felvállalni, ami bennünk van.

A velünk született érzékenységünkkel jobban látjuk, hogy valami nem stimmel. Jobban érezzük, hogy nem tudjuk tartani a tempót. – Nem tudunk minden nap egyformán teljesíteni, mint ahogy azt a férfiaknak kitalált munkamorál megkívánja.

Saját bőrünkön (testünkben és lelkünkben) érzékeljük a káros hatásait ennek a rohanó világnak.

Az egyensúlytalanság következményei a nőkben (tapasztalataim szerint):

Kiégés, motiválatlanság, céltalanság érzése, külső megerősítések hiába való keresése, halogatás, szorongás, maximalizmus. – Saját magunk erőforrásainak kizsákmányolása önmagunk újra töltésé nélkül. ☁

 • Nem egy nő érkezik hozzám azzal a problémával, hogy mindent jól csinál, mégsem boldog. Nem találja a helyét, nem talál olyan munkahelyet, ahol hasznosnak és megbecsülnek, érzi magát.
 • Olyan nőkről beszélünk, akik megfogadtak minden tanácsot, hogy hogyan lesznek majd sikeresek az életben. Szorgalmasan tanultak, a tudásuk szerinti legjobb módon teljesítettek az általánostól az egyetemig. Olyan munkahelyük van, ami társadalmilag elfogadott. Mégsem elégedettek. Mégsem érzik magukat teljesnek.

Összefüggések a környezetvédelemmel:

A Föld nevű bolygón fellelhető erőforrások (erdők, növények, állatok és emberek) kizsákmányolása a feszített tempót elváró és azt égbe emelő munkamorálból adódik.?? (Az egyetemen megtanultuk, hogy a teljes gazdaság úgy van berendezkedve, hogy működéséhez feltétel a végtelen mennyiségű erőforrás jelenléte. ? – Ez mondanom se kell mennyire hamis és elavult filozófia.)

Mi emberek is erőforrások vagyunk. ?- Végtelen erőforrásként vagyunk kezelve egyéni szinten is, mint munkavállaló. (Persze ez elég harsány és szélsőséges, de gondolj csak bele, hányszor kellett könyörögni, hogy szabira mehess, akkor amikor te szeretted volna – és ez 2022, Európa.)

Látszik már az összefüggés?

Azt akarom mondani, hogy az evolúció hozott minket létre, adott nekünk tudatosságot ? és (meg)érzéseket ?. Ez talán a két leghatékonyabb eszközünk, amit bevethetünk, ha életben szeretnénk maradni és egészségesen szeretnénk élni. (Amihez a környezet/természet is kell ?.)

Ha egészségesen szeretnénk élni, figyelnünk, kell a lelkünk szavára. Meg kell találnunk a belső hangunkat és az ösztöneinket! ??

Ezeket nem tanítják az iskolában. – Én mégis abban hiszek, hogy mindenkiben ott van ez a hang. Mindenki képes meghallani. ???‍♀️

Tehát ha a zavar a klímaváltozás és fontos neked a környezetvédelem, akkor ez talán egy újabb dolog, amit meg lehet tenni:

Foglalkozz magaddal!

Tápláld és óvd ne csak a növényeket, hanem a lelked is. Ne csak az erdőt védd, hanem a saját tested is.

Aki saját autentikus (belső természetes) ritmusát felismeri, igényeit kommunikálja, egyéni életvitelét felvállalja, az saját maga mellett jót tesz az emberiségnek és a környezetnek is. ?

Eszközök, hogy meghalld a lelked hangját (saját tapasztalat alapján):

Séta a természetben ?, erdőben ? vagy vízparton ?️. Mindfullness ??‍♀️, jóga ?‍♂️, coaching ?‍?. Idő töltése saját magad társaságában (egyedül) ☯️. Idő töltése hozzád hasonló gondolkodású emberekkel ?(és negatív emberek elhagyása).

 • Kövesd az ösztöneidet, kövesd a tested igényeit! ?
 • Húzd meg a határaidat! ?
 • Bízz a saját természet adta erődben. ?️ – Melynek forrása hatalmasabb és bölcsebb mindannyiunknál.
 • Mindannyian félünk, ez nem lehet kifogás. ⚠️

Persze ezeket, magamnak is folyamatosan mondanom kell, mert az ember elfelejt odafigyelni. – Nem tényező a hibázás, itt a szándék a fontos.

Bevezetés a befejezéshez:

A work-life balance és a fenntartható vállalkozás eléréséhez nem elegendő csupán a külső környezetünkön változtatni. A belső egyensúly megteremtése is elengedhetetlen, amihez hallgatnunk kell a lelki hangunkra.

A soft productivity és a slow marketing elvei mellett számos eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek segítenek ebben a folyamatban. A természetben töltött idő, a mindfulness, a jóga, a coaching, a saját magunkkal töltött idő és a hasonló gondolkodású emberekkel való kapcsolattartás mind hozzájárulhatnak a belső harmónia megtalálásához.

Fontos, hogy kövessük az ösztöneinket, bízzunk a belső erőnkben, és ne féljünk a hibáktól. A változás nem könnyű, de lehetséges, és minden apró lépés számít.

Ha itt vagy és ezt végig olvastad, az azt jelenti, hogy benned is ott rejlik a vágy a változásra. Ne habozz, tegyél lépéseket a harmónia és a fenntarthatóság felé!

Néhány további gondolat:

 • A work-life balance és a fenntartható vállalkozás nem egy cél, hanem egy folyamat. Ne várj el azonnali eredményeket, és légy türelmes magaddal.
 • A változás nem egyedül lehetséges. Keresd a támogatást a családodtól, a barátaidtól, vagy akár egy mentortól.
 • Ne feledd, hogy nem vagy egyedül. Sokan küzdenek a kiégéssel és a work-life balance megtalálásával.
 • Higgy magadban! Te képes vagy megteremteni a harmóniát az életedben és ez által a saját környezetedben.
 • Nagyobb a hatásod mint gondolnád.

Sok kitartást és jó kibontakozást!

Gréti

Follow:

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Add meg az email címedet!

Így mindig elsőként értesülsz az újdonságokról!
Email cím
Keresztnév
Biztonságos és spam mentes.